Nieuwsbrief Remon Vervoorn Februari 2016

Nieuwsbrief Remon Vervoorn Februari 2016

Uitgave 1, Jaargang 1

‘De tijd gaat snel als je het leuk hebt’

Schermafdruk 2016-02-26 19.02.55Een collega bij Jeugd met een Opdracht herinnerde mij eraan dat ik hier nu al twee maanden woon, hoog tijd voor een nieuwsbrief dus. En die twee maanden zijn voorbij gevlogen. Dat bedenk ik me nu ik deze nieuwsbrief schrijf. Ik denk dat het Hollandse gezegde voor mij ook opgaat. De tijd is snel gegaan, dus ik heb het leuk gehad. Er zijn veel dingen gebeurd, ik heb een hoop meegemaakt en veel ervaringen opgedaan. In deze brief wil ik jullie graag iets vertellen over de afgelopen maanden.

Thuis

Na een week of twee leek het kwartje pas te vallen. Ik ben thuis. Dit is niet ‘even op bezoek’, of ‘een cursusje doen’ bij Jeugd met een Opdracht. Ik woon nu in een favela. Ruim een jaar voorbereiding is werkelijkheid geworden.

Het heeft even geduurd om m’n draai te vinden maar ik voel me nu ook echt thuis. Het besef heeft plaats gemaakt voor een gevoel, en daar ben ik blij om. Ik begin weer te wennen aan het eten, Portugees, de temperatuur en het Braziliaanse te laat komen. Ik geniet van het enthousiasme van mensen en van de ontmoetingen met bekenden van anderhalf jaar geleden. Mijn ervaringen van de DTS hier hebben er absoluut aan bij gedragen dat ik hier zo snel heb kunnen wennen. God zorgt zo goed voor me en hij geeft me alles wat ik nodig heb. Ik ben een gezegend mens.

Af en toe zijn er ook moeilijke momenten. Bij vlagen komt het gemis van thuis, Hollandse gezelligheid, vrienden en fijne momenten in Hervormd Aalburg best sterk naar boven. Wat een zegen is het dan om met een druk op de knop familie, vrienden en de dominee even te kunnen spreken.

Vriendelijke mensen, straatfeesten en een drugsoorlog

Naast het thuis voelen in Casa Luzeiro, is er ook nog het thuis voelen buitenshuis. En dan is een immense sloppenwijk best een verandering. Toch voel ik me wel op m’n gemak. Ik probeer op te gaan tussen de mensen hier, doe m’n boodschappen bij de lokale supermarkt, bezoek kerkdiensten in de favela en laat mijn gezicht zien bij de voetbalveldjes in de buurt. Op de punten waar drugs wordt verhandeld kijkt men ondertussen ook niet meer vreemd op van de ‘gringo’ die even hallo komt zeggen.Schermafdruk 2016-02-26 19.03.09

De buurtgenoten zijn erg vriendelijk en proberen me echt te helpen. Zo kan wc-papier kopen bij de dichtstbijzijnde supermarkt in de wijk zomaar een kwartier duren. Iedereen in de winkel heeft zijn mening en deelt die graag. In een cultuur gericht op gevoelens en relaties hoor je netjes al deze meningen aan, knik je vriendelijk, bedank je hartelijk en koop je uiteindelijk gewoon de goedkoopste wc-rollen.

Naast lachwekkende ervaringen zijn er ook hele luide ervaringen. Elk weekend zijn er Funk-feesten. Dit zijn feesten georganiseerd door de leidende drugskartels. Van 22:00 tot 06:00 uur beukt de Funkmuziek door enorme speakers, zo hard dat de ramen van mijn slaapkamer in hun sponningen trillen. Honderden tieners gaan zich hier te buiten aan drank, drugs en duiken vervolgens met elkaar in bed. Dit is een van de redenen dat er hier zoveel alleenstaande jonge moeders zijn. In het weekend heeft het gros van de jeugd onbeschermde seks met elkaar. Het enige wat we kunnen doen lijkt bidden. Zo gezellig als het overdag vaak lijkt op straat, zo verschrikkelijk is het ’s nachts. Het is letterlijk en figuurlijk een verschil van dag en nacht wanneer de duivel ’s nachts de jongeren door middel van drank en drugs in een wurggreep houdt.

De drugskartels die deze feesten organiseren doen dit om de jongeren op hun hand te houden. Op het moment is het niet helemaal duidelijk wie er het leidende drugskartel is in de wijk en dat is te merken. Ruim twee weken geleden is de voornaamste drugsbaas van deze wijk opgepakt. Sindsdien woedt er een verhitte oorlog tussen verschillende bendes. Aan het begin van het conflict is er een dode gevallen en nog steeds zijn er elke dag schotenwisselingen te horen. Casa Luzeiro ligt vrij ver buiten het risicogebied maar de spanning is voelbaar op straat. Mensen komen alleen nog maar naar buiten voor de boodschappen, winkels gaan vroeger dicht en lijnbussen mijden deze wijk. We bidden en hopen dat de rust snel terug zal keren.

Kinderclubs en Mary

De afgelopen maanden stonden voor mij vooral in het teken van de buurt leren kennen en het huis schoonmaken en opknappen. Casa Luzeiro is een oud huis en de zomervakantie, het is overdag 35 graden, wordt gebruikt om achterstallig onderhoud te doen. Overdag komen er wel kleine groepjes jongeren om te zwemmen of voetballen maar de kinderclubs zullen aankomende week pas beginnen!

Zes dagen per week zullen er kinderclubs zijn voor verschillende leeftijdscategorieën. Zelf hoop ik me wat meer te gaan oriënteren op de tieners die wat ouder zijn en al worden blootgesteld aan de verleidingen van drugsgebruik en drugshandel. Zoals God mij vroeger heeft opgezocht in mijn misère hoop ik er nu voor deze jongeren te zijn.

Zoals velen van jullie weten heb ik vorig jaar in Noord-Korea Mary ontmoet. Wat wij beiden toen niet hadden verwacht is gebeurd. Ik mag deze lieve, sterke vrouw met een groot hart voor God nu mijn vriendin noemen. In de maanden na deze bijzondere reis naar Noord-Korea hebben wij intensief contact gehouden en hebben we elkaar in de Verenigde Staten en Nederland opgezocht. Wanneer u deze brief leest is Mary al enkele weken hier in Brazilië om het werk van ‘Jeugd met een Opdracht’ en mij beter te leren kennen. Samen bidden we om Gods leiding in ons leven en om Zijn plan voor ons leven vorm te geven. Met onze hemelse Papa aan het roer willen we ontdekken op welke manier Hij ons wil inschakelen in zijn Koninkrijk. Na deze oriënterende fase van tweeënhalve maand zal Mary terug keren naar de Verenigde Staten om haar visum en uitzending naar Brazilië op orde te krijgen.

Ik ben God enorm dankbaar voor zoiets moois als een lieve vrouw, het is geweldig.

Muito obrigado

Schermafdruk 2016-02-26 19.03.38Dat is Portugees voor; ‘Hartelijk dank’. Op deze manier wil ik graag iedereen bedanken voor de enorme steun de afgelopen maanden. Dank jullie wel voor alle lieve berichtjes, kaartjes, gaven en gebeden die dit allemaal mogelijk maken. Ik ben God enorm dankbaar voor zo een trouwe achterban die me ondersteunt op alle vlakken. Dank jullie wel voor de bereidwilligheid om te zaaien in Gods Koninkrijk en mij daarin vertrouwen.

Hartelijke groeten en Gods rijke zegen toegewenst! Remon Vervoorn

 

 

Financiën

Dankbaar mogen we vaststellen dat het heel goed gaat met de benodigde financiën.

Begroting
Begroot was een bedrag van € 1.000,- per maand.
Dit bedrag is inmiddels verhoogd naar € 1.100,- per maand.
De oorzaak hiervan zijn de gestegen bedragen voor de verzekeringen en voor het levensonderhoud.

Toezeggingen

Van maar liefst 52 personen is inmiddels in totaal voor € 1.125,- per maand aan toezeggingen ontvangen. Vrijwel iedereen is ook al gestart met betalen van de toezegging.
Daarmee is de begroting dus gehaald. Prachtig!

Eenmalige giften
Verder is de afgelopen maanden (april 2015 tot heden) ontvangen:

  • –  collecte 6 december 2015  € 1.552,40
  • –  sponsorloop                          € 1.116,20
  • –  eenmalige giften                 € 3.165,00.

 

We willen als thuisfront deze extra giften besteden aan een tweetal extra verzekeringen.
We hebben met het afsluiten van deze twee, niet direct noodzakelijke, verzekeringen gewacht tot we een beeld hadden van de inkomsten.
Nu de inkomsten zo positief zijn, zullen we alsnog een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en tevens gaan sparen voor het opbouwen van AOW.

Heel hartelijk dank voor deze prachtige resultaten.

BLOG

Bij deze willen we u en jou attenderen op de nieuw opgezette BLOG die door Remon zal worden bijgehouden. Hierop kunt u de meest recente belevenissen van Remon in Brazilië volgen. Tevens kunt u op dit BLOG eventuele vragen aan Remon stellen. Het adres is: http://volgremoninbrazilie.tumblr.com

Schermafdruk 2016-02-26 19.03.26